De leukste feestjes geef je thuis! | Verzendkosten € 3,95
0
Winkelwagen
€ 0,00

Oud Hollandse Spelletjes

Foto

De Oud Hollandse spelletjes van vroeger. Ken je ze nog? Zaklopen, spijkerpoepen, koekhappen? Op kinderfeestjes en sportdagen op school hebben we ons toch hiermee vermaakt. Dus waarom zouden we deze spelletjes niet inplannen op een kinderfeestje?
Hier zijn de tien leukste oud Hollandse spelletjes voor een gezellig verjaardagsfeestje thuis!


Zaklopen

Je hebt minimaal 2 grote jute zakken nodig. Verdeel de kinderen in 2 groepen en laat ze bij de startlijn in een rij opstellen. Zet een eind verder een pylon waar ze om heen moeten springen. Op het startsein gaat het eerste kind van iedere groep met de benen in de zak en springt zo snel mogelijk om de pylon. Bij terugkomst is, net als bij een estafette, het volgende kind aan de beurt. Welk groepje is het snelst klaar?
 

Blikgooien

Pak 10 even grote blikken. Bouw ze op als een toren. Vier op de onderste rij, 3 erop, dan 2 blikken en 1 blik op de top. Laat de kinderen met een bal of met pittenzakjes de toren omgooien. Degene die de meeste blikken omgooit, wint het spel blikgooien!
 

Spijkerpoepen

Van alle oudhollandse spellen vind ik spijkerpoepen het meest hilarisch. Maak een een spijker vast aan een stuk touw. Bind het touw om het middel zodat de spijker achter hangt ter hoogte van de knieën. Zet een lege fles op de grond. Het beste een zware fles zoals een bierflesje. De kinderen moeten nu proberen om de spijker in de fles te "poepen." Welk kind is het snelst of wie kan dit het vaakst binnen een minuut?
 

Ezeltje Prik

Teken een ezel op een groot stuk karton of papier. Je kunt ook deze leuke Ezeltje prik met Iejoor uitprinten. Maak ook een staart en hieraan prik je een prikkertje zodat je de staart op het ezeltje kan prikken. Geef met een cirkel aan waar de staart geprikt moet worden. De spelers krijgen om de beurt een blinddoek om en een staart in de hand. Ze moeten nu proberen om de staart op de juiste plek te prikken. Degene die het dichtst bij de juiste plek heeft geprikt, wint het spel.
 

Koekhappen

Hang een touw op en knoop daaraan plakken peperkoek aan een touwtje. Zorg ervoor dat de plakken ongeveer op ooghoogte van de kinderen hangen. Blinddoek de kinderen. Nu kunnen ze gaan "koekhappen", ze moeten de peperkoek proberen te eten, zonder hun handen te gebruiken.
 

Snoephappen

Neem een bak of een teiltje met water. Leg hierin een snoepje (dat niet direct oplost of uit elkaar valt). Je mag bij het snoephappen niet je handen gebruiken. Laat de kinderen nu om de beurt het snoepje proberen te pakken te krijgen. Hiervoor moeten ze met hun hoofd in het water. Ik moet er heel eerlijk bij vertellen dat ik dit spel vroeger een nachtmerrie vond. Ik heb redelijke watervrees, dus het is mij nooit geluk een snoepje uit het water te happen.
 

Eierlopen

Je laat de kinderen een parcours lopen met een ei op een lepel. Als de eieren ongekookt zijn, moet je het wel buiten spelen;-). Als het ei op de grond valt zijn ze af, of moeten ze opnieuw beginnen. Je kunt dit oud Hollandse spel ook spelen in estafette vorm. Om het eierlopen moeilijker te maken voor wat oudere kinderen, kun je ze de lepel tussen de tanden laten vasthouden. Let op dat ze dan niet gaan rennen, want dan wordt het ook weer gevaarlijk.
 

Ringwerpen

Ringwerpen wordt ook wel ringgooien genoemd. De kinderen staan achter een startlijn, vanwaar ze een aantal ringen om een kegel of pylon moeten werpen. Je kunt ook frisdrank flessen gebruiken. Ze moeten proberen zo veel mogelijk ringen om de kegel heen te gooien.
 

Sjoelen

Sjoelen is ook een Oud Hollands spelletje. Heb je toevallig een sjoelbak staan, of kun je er een lenen, dan hebben de kinderen een hoop lol. Ze moeten proberen de meeste schijven door de vakjes te schuiven.
 

Spijkerslaan

Het laatste Oud Hollandse spel is spijkerslaan. Vooraf sla je een aantal spijkers in een houtblok. Om de beurt slaan de kinderen met een hamer op de spijker. Dat is niet gemakkelijk. Wie kan de meeste spijkers in het houtblok slaan binnen een minuut of wie heeft de spijker in zo min mogelijk slagen in het houtblok zitten? Je kunt ze ook een vooraf afgesproken aantal keer met de hamer laten slaan. Kijk daarna hoe ver iedereen de spijker in het blok heeft zitten.

 

Op zoek naar spelletjes voor een kinderfeestje thuis?

Zijn oud Hollandse feestspelletjes niks voor jou? Hier staan nog meer ideeën voor feest spelletjes.
 

FeestIdee heeft kant en klare draaiboeken voor verjaardagsfeestjes waar alle spellen voor het kinderfeest zijn uitgewerkt in een thema. Uitnodigingen, een quiz, een speurtocht, alles zit erbij, dus je bent meteen klaar. Kijk snel welke kinderfeest thema's we verkopen.

FeestIdee Voor Jou

  • Snel en eenvoudig een origineel feestje organiseren

  • Duidelijke uitleg

  • Mooie vormgeving

  • Geen printkosten

Inschrijven voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Powered by CCV Shop software webshop

Designed by Freepik