De leukste feestjes geef je thuis! | Verzendkosten € 3,95
0
Winkelwagen
€ 0,00

Geheimschrift maken

Foto

Hoe kun je een geheimschrift maken voor leuke geheime boodschappen op een kinderfeestje, speurtocht of een andere gelegenheid? Tijdens een feestje doen geheime boodschappen en codes ontcijferen het altijd goed. Op een simpele manier voeg je een spannend element toe aan het thema. Geheimschrift maken is niet moeilijk en kan in vrijwel ieder thema ingepast worden. In onze Escape Room komen ook de nodige geheimschriften voorbij.

Cijfercode

Een bekende cijfercode is de volgende: Iedere letter van het alfabet krijgt een cijfer. A=1, B=2, C=3 enz. Dit geheimschrift is vaak erg voor de hand liggend dat je bij oudere kinderen de sleutel helemaal niet erbij hoeft te geven. Als ze een beetje handig zijn met geheime boodschappen dan kunnen ze deze vaak zelf oplossen.
 

Caesar code

Julius Caesar gebruikte ook geheimschrift voor zijn boodschappen en deze code werd door hem gebruikt, dus heeft het zijn naam gekregen: Caesar code. Iedere letter van het alfabet schuift een aantal posities op. Schuif bijvoorbeeld ABCD 10 posities op, dan wordt dat KLMN. Als je dit voor het hele alfabet doet, krijg je onderstaand alfabet.
Nu ben je klaar om een geheime boodschap te coderen. Kijk in de bovenste rij naar een letter en schrijf de letter op, die er onder staat.
Het woord CODE schrijf je dan als volgt: MYNO.
Je kunt hiervoor ook een codewiel gebruiken, het codewiel is eigenlijk een hulpmiddel om de Caesar code boodschappen te maken en te kraken. Lees hierover meer: Code kraken met het codewiel.

Photo

Boek codering

Deze codering van woorden is erg bewerkelijk en duurt lang om te maken, maar voor korte boodschappen is dit wel een hele leuke om te ontcijferen. Zoek een boek uit. Bijv. Harry Potter en de steen der wijzen. Zoek de woorden die je nodig hebt voor de boodschap in het boek. (Ik zei al, dit duurt even).
Codeer de woorden door het paginanummer op te schrijven, de regel en het woord.

Bijvoorbeeld deze cijfercode: 93.34.9 93.30.10 93.21.11 93.26.11

Hier staat: Ik ben een heks.

Photo

Geheimschrift maken op de computer

Op de computer kun je heel snel een geheimschrift maken en schrijven. Download een lettertype dat bestaat uit rare tekens, symbolen of tekeningen. Er is vast een lettertype te vinden dat bij het thema van je feestje past. Kijk eens op DaFont, hier staan heel veel mooie gratis fonts. Download en installeer ze op de computer.
Type je tekst in een tekstverwerking programma op de computer. Selecteer de tekst en verander het lettertype naar je nieuwe symbolen font.
Klaar is je geheime boodschap!

Hieronder staan de voorbeelden van de lettertypen Style-bats en Deadspace. Gebruik ze voor het maken en oplossen van geheime boodschappen en codes op een kinderfeest of speurtocht. Je kunt de werkbladen van deze geheimschrift sleutels gratis downloaden.
 

Geheimschrift

Foto

Je kunt ook je eigen geheim schrift ontwerpen. Stuur een boodschap die alleen de ontvangers kunnen lezen, maak zelf een geheimschrift en zorg dat de ontvanger de ontcijfer code heeft. Je kunt tekeningen, symbolen of cijfers gebruiken voor het maken van een geheimschrift. Aan iedere letter van het alfabet moet je dan een teken toekennen. Je kunt onderstaande download gebruiken om snel een geheimschrift te maken.

Nog meer geheimschrift maken

Kijk voor nog meer geheimschrift ideeën op het Pinterest bord: Escape Room.

Ga je een speurtocht maken, bekijk dan ook de volgende blogs: speurtocht maken en speurtocht uitzetten.

 


| Meer

FeestIdee Voor Jou

  • Snel en eenvoudig een origineel feestje organiseren

  • Duidelijke uitleg

  • Mooie vormgeving

  • Geen printkosten

Inschrijven voor de nieuwsbrief
Aanmelden
Alle bedragen zijn inclusief BTW

Powered by CCV Shop software webshop

Designed by Freepik