De leukste feestjes geef je thuis! | Verzendkosten € 3,95
0
Winkelwagen
€ 0,00

Code kraken met het Code Wiel

Foto

In de Escape Room wordt o.a. gebruik gemaakt van het codewiel. Hiermee kun je een code kraken die je nodig hebt om de oplossing te vinden. Het codewiel wordt in het escape room pakket bijgeleverd. Het is aan te raden de kinderen vooraf het code wiel te leren. Het is lastig, als je hier nog nooit mee gewerkt hebt. Leg de kinderen vooraf uit hoe dit wiel werkt en laat ze eventueel even oefenen.
Deze uitleg staat in het escape room draaiboek, maar is ook interessant voor iedereen die het codewiel wilt gebruiken voor het maken en ontcijferen van geheime boodschappen. Leuk om te gebruiken tijdens een kinderfeestje tijdens een speurtocht of opdracht.
 

Het code wiel

Het codewiel is eigenlijk een hulpmiddel om de Caesar code te kraken. Met het codewiel kun je het geheimschrift omzetten of juist een geheimschrift maken.

Hoe moet je het codewiel gebruiken

Foto

Om het geheimschrift te ontcijferen zet je het wiel in de positie die de sleutel aangeeft. De sleutel is bijv. H4. Draai het wiel zo dat het cijfer 4 in de binnenste ring gelijk staat aan de zwarte H uit de buitenste ring.

Je hoeft het wiel nu niet meer te draaien, in deze positie gaan we de code kraken!

Voor iedere letter in de boodschap kijk je naar de zwarte letters en schrijf je de bijbehorende rode letter op uit de middelste ring.

voorbeeld

Hebben we de volgende boodschap:

H4

NVLK GV


Dan draaien we de 4 naar de zwarte H in de buitenste ring. Vervolgens zoeken we de letters in de buitenste ring en schrijven we de bijbehorende letters uit de middelste ring op.

Er staat dan: GOED ZO Oefen voor de escape room of de speurtocht een paar keer totdat de kinderen weten hoe ze het geheimschrift moeten ontcijferen.

Geheime boodschap maken

Foto

Als je een boodschap wilt maken met de Caesar versleuteling en het codewiel, moet je een sleutel verzinnen.
Pak hiervoor een willekeurige zwarte letter uit de buitenste ring en een willekeurig cijfer uit de binnenste ring. Draai nu het nummer onder de betreffende letter. In dit voorbeeld pakken we de sleutel D18. Het codewiel draaien we in deze positie.
Je hoeft nu het wiel niet meer te draaien.
Schrijf de boodschap op die je wilt coderen, bijv.: FEEST

Zoek de rode letter in het middelste wiel en schrijf de zwarte letter op die erboven staat. In dit geval  staat boven de F een U.

Maken we het woord af, dan staat er UTTHI.
 

Code kraken

Mijn zoontje heeft een filmpje gemaakt over hoe je het codewiel gebruikt om een geheime boodschap te ontcijferen.

 
 
Meer ideeën
Meer ideeën
Wie is de Mol opdrachten
Wie is de Mol opdrachten
Escape Room spel
Escape Room spel
Heksen spelletjes
Heksen spelletjes
Kinderfeestje thuis
Kinderfeestje thuis


| Meer

FeestIdee Voor Jou

  • Snel en eenvoudig een origineel feestje organiseren

  • Duidelijke uitleg

  • Mooie vormgeving

  • Geen printkosten

Inschrijven voor de nieuwsbrief
Aanmelden
Alle bedragen zijn inclusief BTW

Powered by CCV Shop software webshop

Designed by Freepik